A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Híreink | Az Agrárminisztérium Pálinkája 2020

Az Agrárminisztérium Pálinkája 2020

2020. december 15.

2020. évi Nemzeti pálinkakiválóság Program

 

Nagy Árpád és Erdős Norbert

 

 

 

A koronavírus-járvány miatt ez az év mindenki számára rendhagyó, kihívásokkal teli, ami a pálinkafőzdéket sem kímélte. Ebben a nehéz helyzetben sem szabad elfelejtenünk, hogy a pálinka nemzeti italunk, ami méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak – mondta Erdős Norbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program szűk körben megtartott díjátadóján.

 

Az államtitkár kiemelte, a pálinka népszerűsége az elmúlt tíz évben jelentősen növekedett, a kereskedelmi főzdék előállítása is igazodott a fogyasztói igényekhez. Tudatosítani kell a pálinka gasztronómiai jelentőségét, valamint kiemelt figyelmet kell fordítani a kulturált, és a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetésére a hazai és a külföldi fogyasztók körében– tette hozzá Erdős Norbert. 

 

A korábbi évekhez hasonlóan a 2020-as Program lebonyolítása a Szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. Az idei Programra összesen 20 pálinkafőzde, 138 tétellel nevezett. A részletes analitikai vizsgálatot a Nébih, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezte. A szakmai zsűri véleménye alapján végül 44 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pálinka TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, a mostani számok is azt mutatják, hogy a járvány okozta nehéz gazdasági helyzet és az idei év rossz gyümölcstermése ellenére egyre népszerűbb a Program a kereskedelmi főzdék körében. A tavalyi pozitív tapasztalatok mellett a mostani évben is sikerült további eredményeket elérni, például színvonalas, más versenyektől távolmaradó főzdék nevezésével –fűzte hozzá. 

 

Árpád és Vadász Pálinkák – Prémium Piros Vilmos Pálinka és Az Agrárminisztérium pálinkájának járó kristályváza

 

A tavalyi nagy siker után idén már második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, amit ezúttal az Árpád és Vadász Pálinkák- Árpád Pálinkatanya Prémium Piros Vilmos pálinkája nyert el. A pálinka különlegessége nemcsak gyümölcsösségében rejlik, hanem abban, hogy 2016-ban már megkapta az ország pálinkája címet. 

 

Hegedűs Mónika és Nagy Árpád főzdetulajdonosok

 

Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád és Vadász Pálinkák tulajdonosa a díjátadón elmondta, a főzdénél a pálinkakészítés tudománya öt generációra nyúlik vissza, a pálinka iránti szenvedély elengedhetetlen része az életüknek.

2020 Nemzeti Pálinkakiválóság Program Eredményei pdf Letöltés

A 2020. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjazott pálinkaházai és tételei