A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

2021 – Szilva pálinka és Tölgyfahordós érlelés aromakerék

2018-ban állítottuk össze az első pálinka aromakereket, így mára már hagyomány, hogy kiadványunkban szerepeltetjük.
Az idei év különleges, mert nem csak egy aromakereket készítettünk, hanem mindjárt kettőt, lévén 2021-ben az Agrárminisztérium Pálinkája címet egy tölgyfahordóban érlelt szilvapálinka nyerte el. Ennek kapcsán, az egyik keréken bemutatjuk azokat a jellemzőket, melyek a szilvából készült pálinkát határozzák meg és külön aromakeréken mutatjuk be a tölgyfahordós érlelés aromáit. A két aromakerék külön-külön és együttesen segítséget nyújthat egy-egy pálinka illat- és ízvilágának azonosításában, szakértőknek, tanulni vágyóknak és az első pálinkájukat fogyasztóknak egyaránt.

A Szilva pálinka aromakerék igyekszik valamennyi aromajegyet bemutatni, melyek általánosan a szilvákból készült pálinkákat jellemezhetik. S bár minden szilva esetében használható, az egyes jegyek jelenléte és intenzitása is igen eltérő a különböző szilvafajtákból készült pálinkák esetében.

A Tölgyfahordós aromakerék azokat a jegyeket tartalmazza, melyek általánosan jellemezhetik egy tölgyfából készült hordóban érlelt pálinka aromavilágát. Természetesen az egyes jegyek jelenléte és intenzitása nagy eltérést mutat. A különbségeket olyan tényezők befolyásolják, mint a hordó pörkölése, használt vagy új-e, hogy mit tároltak benne korábban, vagy mennyi ideig érlelték a tételt a hordóban. Ezen túl természetesen a pálinka alapanyagát jelentő gyümölcs karakterei is fajtánként eltérő karaktervilágot eredményeznek.