A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Nemzeti Pálinkakiválóság Program

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot 2014-ben indította el a Földművelésügyi Minisztérium.
A program irányítása és szervezése kiemelt faladatunk az Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárságon.

Az idei megmérettetésre 43 kereskedelmi pálinkafőzde 382 pálinkát, illetve törkölypálinkát nevezett be, ezzel a szervezőkre és a bírálókra is komoly feladatot róva, melyet sikeresen abszolváltak közreműködő szakértőink.

A Pálinkakiválóságok Könyvében kizárólag olyan pálinkatételek találhatóak, melyek minőségük alapján kerültek kiválasztásra.

Az értékelés szempontrendszerét a 2014-ben kialakított egységes pálinka bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg. A minősítést a Pálinka Bíráló Bizottság 10 tagja végezte, akik valamennyien pálinkaházaktól független, nagy tapasztalattal rendelkező szakértők. Csak azok a tételek kerültek eléjük, melyek az alapbírálaton, azaz az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen alkalmazott 20 pontos rendszerben legalább 16 pontot értek el. A pálinkabírálók az egyes tételeket anonim módon (vak kóstolás alapján), de csoportos konszenzussal értékelték, átfogó meghatározást adva a termékről, az apró különbségekre fókuszálva.

Az előző évekhez képest változás a TOP Pálinkakiválóság elnevezés, mely az ötcsillagos kategória elnevezést váltotta fel. Az egyes kategóriákba sorolt tételek közötti különbséget a jellemzésük részletességében fedezheti fel az olvasó.

Egyes főzdék a kiemelkedő munkájuknak köszönhetően, egy adott főkategórián belül igen sok díjazott tétellel rendelkeznek, azonban az eredeti versenykiírás csak főkategóriánként maximum 2-2 termék részletes bemutatását teszi lehetővé, ezzel a fogyasztóknak könnyebb eligazodást biztosítva.

Idén a kiválóságok közé összesen 161 tétel került, melyből 115 a Pálinkakiválóság és 46 a TOP Pálinkakiválóság címet viselheti, ezek közül 130-at mutatunk be részletesen ezen kiadványunkban.

Mivel fontosnak tartottuk érzékeltetni milyen sok kiváló termékkel találkozhatnak, az egyes főzdék részletesen bemutatott tételeit követően, felsorolás jelleggel megtalálják a további kiválóságnak választott tételeket.


Pálinkakiválóság tételek

Természetesen mentesek minden hibától, aromatikájuk tiszta, a készítés módjára jellemző illat- és ízjegyekkel. Olyan tételek találhatóak a kategóriában, melyek a tökéletes cefrézés és lepárlás mellett például a kiválóan megválasztott szüreti időponttal – gyümölcs minőséggel – valamint jól megválasztott alkoholfokkal rendelkeznek. a gyümölcsösségen túlmutató értékeket hordoznak (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Harmóniájuk, egyensúlyuk megfelelő, emellett valamelyik tulajdonságuk kiemeli őket az átlag tételek közül. Nemzetközi viszonylatban jó és nagyon jó értékelést elérő (párlatok/) pálinkák. a tételeket bátran ajánljuk hozzáértéstől függetlenül minden érdeklődőnek.

 

TOP Pálinkakiválóság

A kategória tételei szépségén túlmutató, csúcskategóriás, megkérdőjelezhetetlen minőségű pálinkák. Az „életben egyszer kötelező” kategória. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi, ami alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek, emlékezetesnek titulálják őket. A bírálók ezen termékek leírására cizelláltabb, a kóstolás közben bennük megfogalmazódó, néhol költői jellemezéseket adtak, ezzel is hangsúlyozva az adott pálinka különlegességét. Minden tétel nemzetközi viszonylatban, a hozzájuk hasonló kiváló termékek közt is remekül helytáll, a hivatalos versenyeken kiemelkedő, (20 pontos) nagy aranyéremmel, illetve champion díjjal minősített (párlatok/) pálinkák.