A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Nemzeti Pálinkakiválóság Program

2018

Immár az ötödik alkalom, hogy a Pálinkakiválóság Könyv publikálásra kerül és ez idő alatt rengeteg minden történt. Az idei év mérföldkő volt több tekintetben is.
A közösségi standon az Agrármarketing Centrummal és Pálonka Nemzeti Tanáccsal közös szervezésben mutatkozhattak be a Pálinkakiválóságok a nemzetközi  közönségnek a ProWein Düsseldorf Nemzetközi Bor és Párlat Kiállításon.
A mesterkurzusok és a kóstolási zóna mellett pálinkakoktél kreációkkal is találkozhattak az érdeklődők.  A düsseldorfi főkonzulátussal is szoros együttműködés indult a pálinka promóciójában, valamint további lehetőségek is feltárulkoznak.

Hiszünk abban, hogy a kiváló pálinkákat meg kell mutatnunk a világnak! Elindult a magyar és angol nyelvű oldal – www.palinka.gov.hu – ahol immár a Pálinkakiválóságok online is elérhetőek, így a közösségi hálóban is jelen van a Kiválóság.
Idén két új pálinkaházzal bővült a Pálinkakiválóság „család” és bízunk benne, hogy a jövőben egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel és benevezik tételeiket bírálatra, ezzel segítve a mi munkákat is, hogy a legszebb pálinkákat „kürtöljük” szét a világban. A fogyasztók pontosabb eligazodását idén tétel azonosító (lot) számok is segítik.

A Pálinkakiválóságok kiválasztásának rendszere a tavalyi évhez képest nem változott, csak azok a tételek kerültek a független pálinkabíráló zsűri elé, amelyek az alapbírálaton (az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen) elértek legalább 16 pontot a 20 pontos rendszerben.

A Pálinkakiválóságok kiválasztását független szakértőkből álló Pálinka Bíráló Bizottság végezte, amely anonim módon (vakkóstolással), konszenzusos döntés alapján választotta ki a Pálinkakiválóságokat.

Azon tételeket, amelyeket az egyes csoport TOP Pálinkakiválóságra ítélt meg, valamennyi bíráló a második napon együttesen megkóstolta és többségi szavazat alapján kerültek elbírálásra.

Valamennyi megszavazott TOP Pálinkakiválóságról és Pálinkakiválóságról részletes kóstolási jegyzet, leírás készült, amely segíti a fogyasztó eligazodását eme nagyszerű gyümölcsök között.

2017

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot 2014-ben indította el a Földművelésügyi Minisztérium.
A program irányítása és szervezése kiemelt faladatunk az Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárságon.

Az idei megmérettetésre 43 kereskedelmi pálinkafőzde 382 pálinkát, illetve törkölypálinkát nevezett be, ezzel a szervezőkre és a bírálókra is komoly feladatot róva, melyet sikeresen abszolváltak közreműködő szakértőink.

A Pálinkakiválóságok Könyvében kizárólag olyan pálinkatételek találhatóak, melyek minőségük alapján kerültek kiválasztásra.

Az értékelés szempontrendszerét a 2014-ben kialakított egységes pálinka bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg. A minősítést a Pálinka Bíráló Bizottság 10 tagja végezte, akik valamennyien pálinkaházaktól független, nagy tapasztalattal rendelkező szakértők. Csak azok a tételek kerültek eléjük, melyek az alapbírálaton, azaz az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen alkalmazott 20 pontos rendszerben legalább 16 pontot értek el. A pálinkabírálók az egyes tételeket anonim módon (vak kóstolás alapján), de csoportos konszenzussal értékelték, átfogó meghatározást adva a termékről, az apró különbségekre fókuszálva.

Az előző évekhez képest változás a TOP Pálinkakiválóság elnevezés, mely az ötcsillagos kategória elnevezést váltotta fel. Az egyes kategóriákba sorolt tételek közötti különbséget a jellemzésük részletességében fedezheti fel az olvasó.

Egyes főzdék a kiemelkedő munkájuknak köszönhetően, egy adott főkategórián belül igen sok díjazott tétellel rendelkeznek, azonban az eredeti versenykiírás csak főkategóriánként maximum 2-2 termék részletes bemutatását teszi lehetővé, ezzel a fogyasztóknak könnyebb eligazodást biztosítva.

Idén a kiválóságok közé összesen 161 tétel került, melyből 115 a Pálinkakiválóság és 46 a TOP Pálinkakiválóság címet viselheti, ezek közül 130-at mutatunk be részletesen ezen kiadványunkban.

Mivel fontosnak tartottuk érzékeltetni milyen sok kiváló termékkel találkozhatnak, az egyes főzdék részletesen bemutatott tételeit követően, felsorolás jelleggel megtalálják a további kiválóságnak választott tételeket.


Pálinkakiválóság tételek

Természetesen mentesek minden hibától, aromatikájuk tiszta, a készítés módjára jellemző illat- és ízjegyekkel. Olyan tételek találhatóak a kategóriában, melyek a tökéletes cefrézés és lepárlás mellett például a kiválóan megválasztott szüreti időponttal – gyümölcs minőséggel – valamint jól megválasztott alkoholfokkal rendelkeznek. A gyümölcsösségen túlmutató értékeket hordoznak (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Harmóniájuk, egyensúlyuk megfelelő, emellett valamelyik tulajdonságuk kiemeli őket az átlag tételek közül. Nemzetközi viszonylatban jó és nagyon jó értékelést elérő (párlatok/) pálinkák. A tételeket bátran ajánljuk hozzáértéstől függetlenül minden érdeklődőnek.

TOP Pálinkakiválóság

A kategória tételei szépségén túlmutató, csúcskategóriás, megkérdőjelezhetetlen minőségű pálinkák. Az „életben egyszer kötelező” kategória. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi, ami alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek, emlékezetesnek titulálják őket. A bírálók ezen termékek leírására cizelláltabb, a kóstolás közben bennük megfogalmazódó, néhol költői jellemezéseket adtak, ezzel is hangsúlyozva az adott pálinka különlegességét. Minden tétel nemzetközi viszonylatban, a hozzájuk hasonló kiváló termékek közt is remekül helytáll, a hivatalos versenyeken kiemelkedő, (20 pontos) nagy aranyéremmel, illetve champion díjjal minősített (párlatok/) pálinkák.