A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Nemzeti Pálinkakiválóság Program

2019

Idén immár hatodik éve került sor az Agrárminisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programjának lebonyolítására, melynek mindig megújuló történetében a 2019-es év is számos változást hozott.
Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy nem egy klasszikus értelemben vett pálinkaversenyről van szó. A program célja a földrajzi árujelző-oltalommal rendelkező pálinka és törkölypálinka fogyasztási kultúrájának minőségi szintre emelése, a termék gasztronómiai jelentőségének megismertetése, népszerűsítése mind a hazai, mind a külföldi fogyasztókkal. A egmérettetés
során a hazai pálinkaházak színes kínálatából kerülnek kiválasztásra azok a tételek, melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselhetik az ágazatot.

A célokat szem előtt tartva ‒ visszatérve a 2014-es alapokhoz ‒ a Program idén önállóan került megrendezésre, ezzel is biztosítva annak teljes függetlenségét és magas szakmaiságát. Megújultak a nevezési feltételek. A nevezési tételszámot, a pálinkafőzdék által nevezhető mintaszám
minimum és maximum értéket is meghatároztuk, valamennyi termelő számára egyenlő esély biztosítása érdekében. Öt kötelező alkategória (Vilmoskörte, körte, kajszibarack, szilva és illatos szőlő) került meghirdetésre annak érdekében, hogy a fogyasztók által kedvelt gyümölcsökből széles választékot lehessen felsorakoztatni. A megmérettetésen induló pálinkaházaknak ebből az ötből legalább három alkategóriában kötelező volt termékeikkel nevezni.

Az idei évben először kiválasztásra került az Agrárminisztérium pálinkája azon tételek közül, melyek megkapták a TOP Pálinkakiválóság minősítést és
üzleti kategóriában nevezték őket, mellyel egy, a kiválók közül is kiemelkedő pálinkát díjaztunk. A Program megvalósítására a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelve került sor:
• az Agrárminiszter által felkért új szakmai elnök vezetésével,
• az Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály irányításával,
• a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) szoros együttműködésben.

Minősítés menete A nevezett tételek részletes analitikai vizsgálatát
a NÉBIH, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság végezte. A teljes konszenzus biztosítása érdekében a pálinkaminősítők az alapbírálaton anonim módon (vakkóstolással), minden egyes tételt megkóstoltak és kiválasztották azokat, amelyeket Pálinkakiválóságnak vagy TOP Pálinkakiválóságnak határoztak meg. Azon tételeket, amelyeket a minősítők közül akár egy is TOP Pálinkakiválóságnak ítélt vagy gondolt,
valamennyien újra megkóstolták és a végső minősítés többségi szavazással került kialakításra. A kiválóságnak választott tételek szöveges jellemzését
a Pálinkaminősítők 2‒3 fős csoportokban készítették el, melyeket e könyv lapjain ismerhetnek meg az érdeklődők.
Az eredményhirdetésre idén is a Parlament Felsőházi termében került sor 2019. június 19-én.

2018

Immár az ötödik alkalom, hogy a Pálinkakiválóság Könyv publikálásra kerül és ez idő alatt rengeteg minden történt. Az idei év mérföldkő volt több tekintetben is.
A közösségi standon az Agrármarketing Centrummal és Pálonka Nemzeti Tanáccsal közös szervezésben mutatkozhattak be a Pálinkakiválóságok a nemzetközi  közönségnek a ProWein Düsseldorf Nemzetközi Bor és Párlat Kiállításon.
A mesterkurzusok és a kóstolási zóna mellett pálinkakoktél kreációkkal is találkozhattak az érdeklődők.  A düsseldorfi főkonzulátussal is szoros együttműködés indult a pálinka promóciójában, valamint további lehetőségek is feltárulkoznak.

Hiszünk abban, hogy a kiváló pálinkákat meg kell mutatnunk a világnak! Elindult a magyar és angol nyelvű oldal – www.palinka.gov.hu – ahol immár a Pálinkakiválóságok online is elérhetőek, így a közösségi hálóban is jelen van a Kiválóság.
Idén két új pálinkaházzal bővült a Pálinkakiválóság „család” és bízunk benne, hogy a jövőben egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel és benevezik tételeiket bírálatra, ezzel segítve a mi munkákat is, hogy a legszebb pálinkákat „kürtöljük” szét a világban. A fogyasztók pontosabb eligazodását idén tétel azonosító (lot) számok is segítik.

A Pálinkakiválóságok kiválasztásának rendszere a tavalyi évhez képest nem változott, csak azok a tételek kerültek a független pálinkabíráló zsűri elé, amelyek az alapbírálaton (az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen) elértek legalább 16 pontot a 20 pontos rendszerben.

A Pálinkakiválóságok kiválasztását független szakértőkből álló Pálinka Bíráló Bizottság végezte, amely anonim módon (vakkóstolással), konszenzusos döntés alapján választotta ki a Pálinkakiválóságokat.

Azon tételeket, amelyeket az egyes csoport TOP Pálinkakiválóságra ítélt meg, valamennyi bíráló a második napon együttesen megkóstolta és többségi szavazat alapján kerültek elbírálásra.

Valamennyi megszavazott TOP Pálinkakiválóságról és Pálinkakiválóságról részletes kóstolási jegyzet, leírás készült, amely segíti a fogyasztó eligazodását eme nagyszerű gyümölcsök között.

2017

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot 2014-ben indította el a Földművelésügyi Minisztérium.
A program irányítása és szervezése kiemelt faladatunk az Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárságon.

Az idei megmérettetésre 43 kereskedelmi pálinkafőzde 382 pálinkát, illetve törkölypálinkát nevezett be, ezzel a szervezőkre és a bírálókra is komoly feladatot róva, melyet sikeresen abszolváltak közreműködő szakértőink.

A Pálinkakiválóságok Könyvében kizárólag olyan pálinkatételek találhatóak, melyek minőségük alapján kerültek kiválasztásra.

Az értékelés szempontrendszerét a 2014-ben kialakított egységes pálinka bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg. A minősítést a Pálinka Bíráló Bizottság 10 tagja végezte, akik valamennyien pálinkaházaktól független, nagy tapasztalattal rendelkező szakértők. Csak azok a tételek kerültek eléjük, melyek az alapbírálaton, azaz az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen alkalmazott 20 pontos rendszerben legalább 16 pontot értek el. A pálinkabírálók az egyes tételeket anonim módon (vak kóstolás alapján), de csoportos konszenzussal értékelték, átfogó meghatározást adva a termékről, az apró különbségekre fókuszálva.

Az előző évekhez képest változás a TOP Pálinkakiválóság elnevezés, mely az ötcsillagos kategória elnevezést váltotta fel. Az egyes kategóriákba sorolt tételek közötti különbséget a jellemzésük részletességében fedezheti fel az olvasó.

Egyes főzdék a kiemelkedő munkájuknak köszönhetően, egy adott főkategórián belül igen sok díjazott tétellel rendelkeznek, azonban az eredeti versenykiírás csak főkategóriánként maximum 2-2 termék részletes bemutatását teszi lehetővé, ezzel a fogyasztóknak könnyebb eligazodást biztosítva.

Idén a kiválóságok közé összesen 161 tétel került, melyből 115 a Pálinkakiválóság és 46 a TOP Pálinkakiválóság címet viselheti, ezek közül 130-at mutatunk be részletesen ezen kiadványunkban.

Mivel fontosnak tartottuk érzékeltetni milyen sok kiváló termékkel találkozhatnak, az egyes főzdék részletesen bemutatott tételeit követően, felsorolás jelleggel megtalálják a további kiválóságnak választott tételeket.


Pálinkakiválóság tételek

A termék érzékszervi tulajdonságai elválasztási és technológiai hibától mentesek, aromatikája tiszta, az alapanyagra és a készítés módjára jellemző illat- és ízjegyekkel rendelkezik. A minősítést elnyerő tételeket tökéletes cefrézési és lepárlási technológiával készítették, jól megválasztott alkoholfokkal rendelkeznek, emellett a szüret időpontja – mely a gyümölcs minőségét befolyásolja – megfelelően lett meghatározva. A  gyümölcsösségen túlmutató értékeket hordoznak (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Harmóniájuk, egyensúlyuk megfelelő, emellett valamely tulajdonságuk kiemeli őket az átlagos tételek közül. Nemzetközi viszonylatban jó és nagyon jó értékelést elérő pálinkák.  A tételeket bátran ajánljuk minden érdeklődőnek.

TOP Pálinkakiválóság

A kategóriáján túlmutató, csúcskategóriás, megkérdőjelezhetetlen minőségű pálinkák. Az „életben egyszer kötelező” kategória. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi őket, amely alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek, emlékezetesnek titulálják. A pálinkaminősítők e termékek leírására cizelláltabb, a kóstolás közben bennük megfogalmazódó, néhol költői jellemzéseket adtak, ezzel is hangsúlyozva az adott pálinka különlegességét.
Minden tétel nemzetközi viszonylatban, a hozzájuk hasonló kiváló termékek közt is remekül helytáll,  a hivatalos versenyeken kiemelkedő, nagy aranyéremmel, illetve champion díjjal minősített pálinkák.

Agrárminisztérium pálinkája

A kötelező alkategóriák TOP Pálinkakiválóságnak minősített tételei közül került kiválasztásra. Olyan termék kaphatja ezt a címet, amely bármikor méltó képviselője azoknak a pálinkáknak, amelyek a magyar gyümölcs szépségeit, a termelők elhivatottságát és hagyományainkat is egyszerre képesek megjeleníteni a legmagasabb minőségben.