A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

– Agrárminisztérium pálinkája 2021

Gyulai Pálinka Manufaktúra – Ékkő az ékszeres dobozban és az Érlelt Szilva Pálinka

Az alapítók egy olyan főzdét álmodtak meg, amely csak kiváló minőségű pálinkákat állít elő, lehetőleg a helyben megtermő gyümölcsökből, autentikus környezetben, vagyis egy olyan térségben, ahol már megvan a pálinkához való kötődés. Így esett a választásuk Gyula városára, ahol a pálinka kiemelt szerepe egészen 1731-ig nyúlik vissza, amikor is a város első pálinkafőzdéjét báró Harruckern János György megalapította, mondván: „legyen Gyulán sernevelde és pálinkafőzde is!” A báró kezdeményezése jó néhány követőt eredményezett a pálinkás szakmának és ennek a közel 300 éves hagyománynak lett folytatója a Báró Harruckern – Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. 

Gyula az ország déli részén, a viharsarokban található, és több dologról is nevezetes, ezért is vonz közel 700 ezer belföldi és külföldi turistát évente. A város fő attrakciója a várfürdő, de a gasztronómiát szeretők a Gyulai kolbász 150 éves története miatt, valamint pálinkakészítés és fogyasztás szerelmesei az 1999 óta a város jelképének számító Gyulai Pálinkafesztivál miatt is szívesen látogatnak el ide.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra megalakulásakor, 2008-ban, a negyvenkettedik kereskedelmi pálinkafőzde volt hazánkban. Egy különleges zöld területen, Gyula város határában alakították ki üzemüket, ott, ahol korábban egy kertészeti iskola működött, számos kedvező adottságot biztosítva már a kezdetekkor is. A pálinkaüstök termében, – melyet szentélyként kezelnek a manufaktúrában – modernebb, úgynevezett egykörös lepárlási technológiát alkalmaznak, 2 főzőüsttel. A német gyártmányú Kothe 350 és 550 literes  üstökkel készítik a kereskedelmi pálinkáikat és a bérfőzetők párlatait. Más dolgokban is különlegesnek számítottak az indulásakor, hiszen női főzőmesterrel büszkélkedhettek és erdei gyümölcsökből készítették első pálinkáikat. Mindez akkor – 14 éve – egyedülállónak számított a piacon, így felkeltette a közönség érdeklődését és jelentős sikereket aratott. A kezdetben az olyan alapanyagot, mint a szilva, az alma, a kökény és a faeper a környékbeli gyümölcsösökből vásárolták, a további gyümölcsök, mint a szőlő, a kajszi, a vilmoskörte és egyéb gyümölcsök távolabbi területekről érkeztek a pálinkához. Az évek során jobban megismerve a hely adottságait és klimatikus viszonyait, saját területeken gyümölcskerteket hoztak létre, így mára 15 hektáron maguk termesztik a kajszit, a bodzát, a birset, az almát, a sajmeggyet, a faepret és természetesen a környék ikonikus gyümölcsét, a szilvát is.

                                                                                              A Pálinkamanufaktúra csapata

A manufaktúránál állandóan kísérleteznek; mindig valami újon, valami különlegesen törik a fejüket, mindezt a hagyományok életben tartásával összhangban. Termékújításaik külön kategóriákban jelennek meg a piacon, ezért is rendelkeznek számos termékcsaláddal, úgymint a Gyulai sorozat (a Hungaricum /színes agaras sorozat), az Ágyas termékcsalád (aszalt- és friss gyümölcsre ágyazva), a Gyulai mélyvíz (60 %-os alkoholtartalommal) és a pálinka lapú párlatkülönlegességek (Bodzavirág párlat, Mézes Zölddió párlat, Tormapárlat). Ezzel a széles választékkal biztosított, hogy minden fogyasztó találhat saját maga számára kedves pálinkát kínálatukban.

A gasztronómia iránt is elkötelezettek, így saját csodásan kialakított kóstolóházukban – mely 2009-ben nyerte el végleges formáját – 40-50 személy is kényelmesen elfér. Nem ritkák a maguk szervezte pálinkavacsorák, de nyitottak a különféle munkahelyi, szülinapi rendezvényekre is. A turizmus lehetőségeit úgy igyekeznek kihasználni, hogy a különféle hotelek, apartmanok vendégei számára biztosítanak rendszeresen különleges kóstolóesteket, ezzel is színesítve a város attrakciós kínálatát. A márka elismertsége és mostanra elért megbecsültsége egy magasan képzett és a pálinka iránt elhivatott csapat szakértelmének köszönhető, akik azon dolgoznak, hogy eredményeiket a jövőben is fent tudják tartani.

Az Agrárminisztérium pálinkájának választott Érlelt Szilva Pálinkáról azt vallják, a kísérletezéseik egyik szép példája. Az ital alapját adó szilvapálinka 2012-ben készült, majd a párlatot tölgyfahordóban érlelték, így lett az eredmény egy szépen megalkotott, elegáns termék. Ez a pálinka eszenciája hitvallásuknak, hiszen tökéletesen megmutatja a gyümölcsön keresztül a tradíciók és hely iránti elkötelezettségüket, a magas minőségen keresztül törődésüket és szakértelmüket, az érlelésen és az eltelt éveken keresztül pedig hosszútávú gondolkodásmódjukat.

                           Takács László szakmai elnök, Fabulya Attila a Pálinkamanufaktúra képviseletében és Erdős Norbert államtitkár