A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Bírálók | A szakmai elnök : Panyik Gáborné dr.

A szakmai elnök : Panyik Gáborné dr.

Szakmai elnök 2014-2017

1951- 2017

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2014-es indulásától kezdve számos szakember működött közre annak sikeres megvalósításában, ám közülük is kiemelkedett szakmai tudásával, emberi kvalitásával: Panyik Gáborné dr. A 2017-es évben már nem tudta segíteni munkánkat.

Gyöngyösön született, Mátrafüreden nevelkedett. Rajongott a természetért, minden virág a kedvence volt. Okleveles vegyészmérnöki diplomát szerzett 1974-ben.
Doktori fokozatát 1986-ban a Sherryzálás (élesztőhártyás érlelés – a szerk.) kémiai és biokémiai folyamatainak vizsgálata címen végzett kutatásával érdemelte ki. 1994-től elsősorban a párlatokkal, és a gyümölcspárlatokkal foglalkozott és kezdett az ital-technológia területén oktatni. A szesz- és italtechnológia elméleti és gyakorlati szakembereként vált ismertté a pálinka előállítók számára hazánkban, és nemzetközi viszonylatban is. Akkor kezdett pálinkával foglalkozni, amikor az még nem a mai értelemben vett pálinka volt. Eltökéltségének, céltudatos és áldozatos munkájának nagy része volt abban, hogy a „kommersz” italok visszaszorultak és a magyar pálinka méltó helyére került. Hogy a pálinka szeretete nem gyermekkorából fakadt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint ahogyan egy pár éve adott interjújában megfogalmazta első élményeit: „Még emlékszem, nagyapám mindig hozta a vasárnapi ebéd előtt a házi pálinkát, én meg gyerekként majd leszédültem a székről csak a szagoktól. A vegyes gyümölcspálinka illata – egyeseknek szaga – belém égett. A pálinkát jó ideig elkerültem, aztán egyszer kóstoltam birsalmapálinkát, onnantól kezdve kezdtünk el barátkozni.”
Jelentős szakmai szerepet vállalt a pálinka eredetvédettségének előkészítésében. Kivette részét a pálinkás szakmai szervezetek munkájából is, hiszen a 2004-től Pálinka Céh Egyesület elnöke, megalakulásától a Pálinka Nemzeti Tanács és a Szatmár-Beregi Szilva Pálinka Lovagrend tagja volt. 2004-től szakmai vezetője volt a HunDeszt pálinkaverseny néven rendezett megmérettetésnek. Pálinkáról írt szakkönyvei alapművek. 2010-től számos a pálinka tekintetében nagyon fontos kutatásban vett részt, úgymint a pálinka földrajzi oltalmával, valamint a pálinkák aromaeredetével kapcsolatos vizsgálatokban is. Nevéhez fűződik a hazai pálinka bírálati tréningek tematikájának kidolgozása. Ma hazánkban nincs olyan pálinkás szakember, aki ne ismerte volna legalább a nevét és/vagy munkásságát, melyben jelentős szerepe volt az általa irányított egyetemi szintű pálinkamester szakmai képzésnek is.