A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.
Takács László

Szakmai elnök 2019-

Pálinkabíráló, érzékszervi bíráló tréningek szervezője, oktatója. Az évek óta 1000 feletti mintaszámmal rendelkező Quintessence (korábban ongai) Pálinka és párlatverseny versenyigazgatója, főszervezője. Az elmúlt években kétszer volt az ország legjobb bérfőzetője, az ország legjobb bérfőzetett párlatának készítője.

Szöllősi Edit

Pálinkamester szakmérnök, gazdasági agrármérnök, pálinkabíráló, egyetemi oktató, a pálinka nagykövete, a pálinkaturizmus és kulturált pálinka fogyasztás szakértője.

Dúl Udó Endre

Élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, pálinkabíráló.

Élelmiszer érzékszervi bíráló, több pálinka és párlat témájú kutatás résztvevője.

Csendes Zsolt

Pálinkamester, a Henriette Brandy párlatmestere, bor-és pálinkabíráló, az érlelés technológia megszállott kutatója.

Gulyás Csaba

A WSET/CEWL párlatokra szakosodott oktatója, szakíró, szaktanácsadó, több nemzeti párlat világmárka nagykövete.

Kielmayer Kristian

Szakmai elnök 2017-2018.

Közgazdász, borász, WSET diplomás bor- és párlatszakértő. Az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagja, oktató hazai és külföldi iskolákban. A pálinka külföldi népszerűsítésének fáradhatatlan képviselője.

Nyilasi Béla

Pálinkabíráló. A Mámor Pálinkaház alkalmazottja, az elmúlt évek egyik legsikeresebb pálinkafőző mestere,számos nagydíjas bérfőzetett pálinka társalkotója.

Pucsok Sándor

Pálinkabíráló, a Tiszadadai Pálinkafőzde főzőmestere, számos díjnyertes bérfőzetett párlat előállítója.

Pavlicsek Csaba

Pálinkamester, pálinkabíráló, vendéglátási szakember, szakács, oktató, az aromakutatás és a pálinka gasztronómiai szerepének elhivatottja, négyszeres országgyőztes párlatfőző mester.

Pataki Attila

Pálinkabíráló. A Pálinkapatak Kft. ügyvezetője,főzőmestere. A Dunántúl egyik legeredményesebb bérfőzdéjének tulajdonosa.

Kovács András

Pálinkabíráló. A hagyó Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, több világszínvonalú innovatív technológia konstruktőre. A “Hagyó-Spirit” lepárló berendezés család megálmodója és életre hívója.

Adamik Anikó

Élelmiszermérnök, pálinkabíráló. Számos nagydíjas pálinka készítője.

Élelmiszer-kutatási és gyümölcstermesztési szakember.

Panyik Gáborné dr.

Szakmai elnök 2014-2017

1951- 2017

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2014-es indulásától kezdve számos szakember működött közre annak sikeres megvalósításában, ám közülük is kiemelkedett szakmai tudásával, emberi kvalitásával: Panyik Gáborné dr.
A 2017-es évben már nem tudta segíteni munkánkat.
Gyöngyösön született, Mátrafüreden nevelkedett. Rajongott a természetért, minden virág a kedvence volt.
Okleveles vegyészmérnöki diplomát szerzett 1974-ben. Doktori fokozatát 1986-ban a Sherryzálás (élesztőhártyás
érlelés a szerk.) kémiai és biokémiai folyamatainak vizsgálata címen végzett kutatásával érdemelte ki.

1994-től elsősorban a párlatokkal, és a gyümölcspárlatokkal foglalkozott és kezdett az ital-technológia területén oktatni. A szesz- és italtechnológia elméleti és gyakorlati szakembereként vált ismertté a pálinka előállítók számára
hazánkban, és nemzetközi viszonylatban is. Akkor kezdett pálinkával foglalkozni, amikor az még nem a mai értelemben vett pálinka volt. Eltökéltségének, céltudatos és áldozatos munkájának nagy része volt abban, hogy a „kommersz” italok visszaszorultak és a magyar pálinka méltó helyére került. Hogy a pálinka szeretete gyermekkorából fakadt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint ahogyan egy pár éve adott interjújában megfogalmazta első élményeit: „Még emlékszem, nagyapám mindig hozta a vasárnapi ebéd előtt a házi pálinkát, én meg gyerekként majd leszédültem a székről csak a szagoktól. A vegyes gyümölcspálinka illata – egyeseknek szaga – belém égett. A pálinkát jó ideig elkerültem, aztán egyszer kóstoltam birsalmapálinkát, onnantól kezdve kezdtünk el barátkozni.”

Jelentős szakmai szerepet vállalt a pálinka eredetvédettségének előkészítésében. Kivette részét a pálinkás szakmai szervezetek munkájából is, hiszen a 2004-től Pálinka Céh Egyesület elnöke, megalakulásától a Pálinka Nemzeti Tanács és a Szatmár- Beregi Szilva Pálinka Lovagrend tagja volt. 2004-től szakmai vezetője volt a HunDeszt pálinkaverseny néven rendezett megmérettetésnek.

Pálinkáról írt szakkönyvei alapművek. 2010-től számos a pálinka tekintetében nagyon fontos kutatásban vett részt, úgymint a pálinka földrajzi oltalmával, valamint a pálinkák aromaeredetével kapcsolatos vizsgálatokban is. Nevéhez fűződik a hazai pálinka bírálati tréningek tematikájának kidolgozása. Ma hazánkban nincs olyan pálinkás szakember, aki ne ismerte volna legalább a nevét és/vagy munkásságát, melyben jelentős szerepe volt az általa irányított  egyetemi szintű pálinkamester szakmai képzésnek is.