A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.
Takács László

Szakmai elnök 2019-

Pálinkaminősítő 2014-2018

Pálinkabíráló, érzékszervi bíráló tréningek szervezője, oktatója. A Quintessence (korábban ongai) Pálinka és párlatverseny versenyigazgatója, főszervezője. Az elmúlt években kétszer volt az ország legjobb bérfőzetője, az ország legjobb bérfőzetett párlatának készítője.

Adamik Anikó

Pálinkaminősítő 2019-

Élelmiszermérnök, pálinkabíráló. WSET Spirit diplomás párlatszakértő.

Számos nagydíjas pálinka készítője. Élelmiszer-kutatási és gyümölcstermesztési szakember.

Dúl Udó Endre

Pálinkaminősítő 2015-

Élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, pálinkabíráló. WSET Spirit diplomás párlatszakértő.

Élelmiszer érzékszervi bíráló, több pálinka és párlat témájú kutatás résztvevője.

Gulyás Csaba

Pálinkaminősítő 2015-2019, 2021

A WSET  párlatokra szakosodott oktatója, szakíró, szaktanácsadó, több italvilágmárka nagykövete.

Kielmayer Kristian

Pálinkaminősítő 2014-2016, 2019-

Szakmai elnök 2017-2018.

Közgazdász, borász, WSET diplomás bor- és párlatszakértő. Az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagja, oktató hazai és külföldi iskolákban.

Nyilasi Béla

Pálinkaminősítő 2015-2019, 2021

A Mámor Pálinkaház alkalmazottja, az elmúlt évek egyik legsikeresebb pálinkafőző mestere,számos nagydíjas bérfőzetett pálinka társalkotója.

Pucsok Sándor

Pálinkaminősítő 2015-

Pálinkabíráló, a Tiszadadai Pálinkafőzde főzőmestere, számos díjnyertes bérfőzetett párlat előállítója.

Pavlicsek Csaba

Pálinkaminősítő 2015-

Pálinkamester, pálinkabíráló, WSET Spirit diplomás párlatszakértő.

Vendéglátási szakember, szakács, oktató, az aromakutatás és a pálinka gasztronómiai szerepének elhivatottja, négyszeres országgyőztes párlatfőző mester.

Pataki Attila

Pálinkaminősítő 2015-

Pálinkabíráló. A Pálinkapatak Kft. ügyvezetője,főzőmestere. A Dunántúl egyik legeredményesebb bérfőzdéjének tulajdonosa.

A szakmai elnök : Panyik Gáborné dr.

Szakmai elnök 2014-2017

1951- 2017

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2014-es indulásától kezdve számos szakember működött közre annak sikeres megvalósításában, ám közülük is kiemelkedett szakmai tudásával, emberi kvalitásával: Panyik Gáborné dr. A 2017-es évben már nem tudta segíteni munkánkat.

Gyöngyösön született, Mátrafüreden nevelkedett. Rajongott a természetért, minden virág a kedvence volt. Okleveles vegyészmérnöki diplomát szerzett 1974-ben.
Doktori fokozatát 1986-ban a Sherryzálás (élesztőhártyás érlelés – a szerk.) kémiai és biokémiai folyamatainak vizsgálata címen végzett kutatásával érdemelte ki. 1994-től elsősorban a párlatokkal, és a gyümölcspárlatokkal foglalkozott és kezdett az ital-technológia területén oktatni. A szesz- és italtechnológia elméleti és gyakorlati szakembereként vált ismertté a pálinka előállítók számára hazánkban, és nemzetközi viszonylatban is. Akkor kezdett pálinkával foglalkozni, amikor az még nem a mai értelemben vett pálinka volt. Eltökéltségének, céltudatos és áldozatos munkájának nagy része volt abban, hogy a „kommersz” italok visszaszorultak és a magyar pálinka méltó helyére került. Hogy a pálinka szeretete nem gyermekkorából fakadt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint ahogyan egy pár éve adott interjújában megfogalmazta első élményeit: „Még emlékszem, nagyapám mindig hozta a vasárnapi ebéd előtt a házi pálinkát, én meg gyerekként majd leszédültem a székről csak a szagoktól. A vegyes gyümölcspálinka illata – egyeseknek szaga – belém égett. A pálinkát jó ideig elkerültem, aztán egyszer kóstoltam birsalmapálinkát, onnantól kezdve kezdtünk el barátkozni.”
Jelentős szakmai szerepet vállalt a pálinka eredetvédettségének előkészítésében. Kivette részét a pálinkás szakmai szervezetek munkájából is, hiszen a 2004-től Pálinka Céh Egyesület elnöke, megalakulásától a Pálinka Nemzeti Tanács és a Szatmár-Beregi Szilva Pálinka Lovagrend tagja volt. 2004-től szakmai vezetője volt a HunDeszt pálinkaverseny néven rendezett megmérettetésnek. Pálinkáról írt szakkönyvei alapművek. 2010-től számos a pálinka tekintetében nagyon fontos kutatásban vett részt, úgymint a pálinka földrajzi oltalmával, valamint a pálinkák aromaeredetével kapcsolatos vizsgálatokban is. Nevéhez fűződik a hazai pálinka bírálati tréningek tematikájának kidolgozása. Ma hazánkban nincs olyan pálinkás szakember, aki ne ismerte volna legalább a nevét és/vagy munkásságát, melyben jelentős szerepe volt az általa irányított egyetemi szintű pálinkamester szakmai képzésnek is.

 

 

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2014

Pálinkabírálók: Panyik Gáborné dr., Főfai Krisztina, Béli Géza, Gervai János,  Gulyás Csaba, Kielmayer Kristian, Kovács András, Máthé Gábor, Takács László, Soós Kálmán

Szakmai koordináció: Petzold Attila, Domján Zsuzsanna

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2015

Pálinkabírálók: Panyik Gáborné dr., Dúl Udó Endre, Gervai János, Gulyás Csaba, Dr, Gyenesei István, Kovács András, Máthé Gábor, Soós Kálmán, Takács László

Szakmai koordináció:  Domján Zsuzsanna, Szöllősi Edit.

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2016

Pálinkabírálók: Panyik Gáborné dr., Dúl Udó Endre, Csendes Zsolt, Gulyás Csaba, Kovács András, Nyilasi Béla, Takács László, Pataki Attila,Szöllősi Edit

Szakmai koordináció: Domján Zsuzsanna.

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2017

Pálinkabírálók: Takács László, Szöllősi Edit, Csendes Zsolt, Dúl Udó Endre, Gulyás Csaba, Kovács András, Nyilasi Béla, Pataki Attila, Pavlicsek Csaba, Pucsok Sándor

Szakmai koordináció: Domján Zsuzsanna, Dr. Berki Zolna, Schmidt Eszter

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2018

Pálinkabírálók: Csendes Zsolt, Dúl Udó Endre, Gulyás Csaba, Kovács András, Nyilasi Béla, Pataki Attila, Pavlicsek Csaba, Pucsok Sándor, Szöllősi Edit, Takács László,

Szakmai koordináció: Domján Zsuzsanna, Schmidt Eszter, Árkossy Krisztina, Kocsis Tibor, Kovács Anna, Dr. Zsigmond Attila, Soós Kálmán, Mihályi László.

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2019

Pálinkaminősítők: Adamik Anikó, Csendes Zsolt, Dúl Udó Endre, Gulyás Csaba, Kielmayer Kristian, Nyilasi Béla, Pataki Attila, Pavlicsek Csaba, Pucsok Sándor, Szöllősi Edit,

Szakmai koordináció: Domján Zsuzsanna, Schmidt Eszter, Dr. Zsigmond Attila.

Csendes Zsolt

Pálinkaminősítő 2015-2020

Pálinkamester, a Henriette Brandy párlatmestere, bor-és pálinkabíráló, az érlelés technológia megszállott kutatója.