A 2019-es évben az Agrárminisztérium Pálinkája címet egy kajszibarackból készült termék nyerte el, ennek kapcsán bemutatjuk azokat a jellemzőket, melyek a kajszibarack pálinkát meghatározzák. A kajszibarack (köznevén sárgabarack – Prunus armeniaca L.) sok táp- és fitokémia anyagot tartalmaz. Aromáit cukor, természetes savak és a nagyszámú illékony szerves vegyületek összessége alkotja. A teljes érettségű gyümölcs tartalmazza a legtöbb cukrot, ekkor a legédesebb, a gyümölcsösséget jelentő aromákat adó észterek is ekkor vannak többségben, felülírva a zöldes jegyeket is.
A pálinka jellegzetes aromakomponensei az észterek, melyek a gyümölcs erjedése és a lepárlás során keletkeznek a szerves savak és alkoholok reakciótermékeinek eredményeként. A kajszibarackból előállított pálinka fő aromajegyeit a lekváros és édes karakterek adják, azonban évjárattól, választott gyümölcsfajtától és készítés módjától függően számos, a gyümölcsben alapvetően meglévő aroma is átkerül a pálinkába. Hogy ki mit fog érezni egy igazán szép kajszibarack pálinkában, az egyéni ízlelés és gyakorlottság kérdése, a felfedezéshez és jobb megismeréshez azonban kellő segítséget adhat ez az aromakerék